Testimonial

Pauline Bos heeft een assessmentrapport geschreven over een van onze medewerkers. Wij willen dan ook graag terugkoppelen dat de directie erg content was met de rapportage en haar beoordelingen daarin. Verder heeft het onderzoek eraan bijgedragen dat deze medewerker in de geteste functie werd benoemd en er afspraken zijn gemaakt  over diens leerpunten.

Yolanda Krijgsman HRM

Testimonial

Als kleine ondernemer heb je een hoop petten op, maar je kunt natuurlijk niet overal verstand van hebben. Werving en selectie, bijvoorbeeld, blijft een lastige. Hoe weet je zeker dat je het juiste vlees in de kuip hebt? Een zogeheten rotte appel kan juist voor een MKB-bedrijf kostbare consequenties hebben. lees verder

Het geheim van een goed assessment

Psychologisch onderzoek in de vorm van een assessment is een mooie, extra aanvulling op een selectieprocedure en heeft een behoorlijke voorspelbare waarde of iemand wel of niet succesvol kan worden in een bepaalde functie.

Grootste voorspeller is iemands probleemoplossend vermogen (in onze westerse cultuur erg belangrijk, begint al op de basisschool) en wordt vaak gemeten met een intelligentietest. Daarnaast zijn de mate van consciëntieusheid (ijver, plichtsgetrouw, zorgvuldigheid, doelgerichtheid, planmatigheid) en integriteit (deze correleren overigens sterk) ook behoorlijke voorspellers van effectief en succesvol gedrag in werksituaties. Dit is gebaseerd op diverse meta-analyses in de psychologische, nationale en internationale literatuur. Intelligentietest plus consciëntieusheid plus integriteit tezamen hebben kortom een sterke voorspellende waarde. Ter verduidelijking, schoolcijfers voorspellen bijna niets.

Wanneer je een assessment vormgeeft, wil je als psycholoog natuurlijk specifieker (gewenst) gedrag en intellectuele capaciteiten behorende bij een bepaalde functie weten. Je wilt immers weten wat je toetsingscriteria zijn. Door een uitgebreide functieanalyse met functionarissen die de functie en organisatie kennen, kom je achter gewenst gedrag en belangrijke competenties en stel je een meetlat vast waartegen je de kandidaat afzet. Vervolgens geeft je het assessment vorm met diverse (gevalideerde) middelen zoals testen, vragenlijsten, rollenspelen en een interview. Op basis van het TOTAALBEELD en met in je achterhoofd de voorspellende waarde van de afzonderlijke instrumenten, kijk je of iemand voldoet aan de meetlat. Dit is de theorie.

In de praktijk echter, kan er op veel van deze momenten iets mis gaan. De functie-inhoud is onduidelijk, de functieanalyse is niet of nauwelijks gedaan, de opdrachtgever wil het schaap met de vijf poten en stelt dus veel te hoge eisen, of er worden instrumenten ingezet die niets of nauwelijks iets meten, het rollenspel krijgt te veel gewicht of de kandidaat voelt zich niet op zijn of haar gemak door bijvoorbeeld eerdere mislukte assessments.

Dus zowel bij assessmentbureau, opdrachtgever en kandidaat moeten de verwachtingen over het doel en de waarde van het assessment duidelijk zijn. Wanneer dit zo is kunnen alle partijen het assessment dragen en zien als iets waar ze wat aan kunnen hebben. Ook de kandidaat kan het assessment immers zien als een ‘interessant (leer)moment’ ongeacht de uitslag. De uiteindelijk selectiebeslissing om iemand wel of niet aan te nemen zou volgens mij een afgewogen oordeel moeten zijn op basis van meerdere bronnen dan alleen een assessmentuitslag en zou mijns inziens NIET alleen bij de psycholoog moeten liggen. Wat weet die immers van alle ‘ ‘ins’ en ‘outs’ van het bedrijf?

Wanneer psychologisch onderzoek op deze wijze wordt ingezet om personeel te selecteren, denk ik dat het een grote meerwaarde kan hebben op een selectiebeslissing en een investering is die zich zeker terugverdient!

 

Facebook Twitter Email

Share

Leave a Reply

Share
"#Gratis online boek #assessment doen! 49 vragen voordat ik op #assessment ga http://t.co/lk2TdqsuFT"
"Online assessments steeds populairder. Nederland is nummer 1 in assessments doen! http://t.co/JZatz9YOTU"
"Online assessments steeds populairder vooral met expert die concusies trek http://t.co/KAKAREpMsB"
"Omroep max"