Testimonial

Pauline Bos heeft een assessmentrapport geschreven over een van onze medewerkers. Wij willen dan ook graag terugkoppelen dat de directie erg content was met de rapportage en haar beoordelingen daarin. Verder heeft het onderzoek eraan bijgedragen dat deze medewerker in de geteste functie werd benoemd en er afspraken zijn gemaakt  over diens leerpunten.

Yolanda Krijgsman HRM

Testimonial

Als kleine ondernemer heb je een hoop petten op, maar je kunt natuurlijk niet overal verstand van hebben. Werving en selectie, bijvoorbeeld, blijft een lastige. Hoe weet je zeker dat je het juiste vlees in de kuip hebt? Een zogeheten rotte appel kan juist voor een MKB-bedrijf kostbare consequenties hebben. lees verder

Dé drie interviewvragen volgens toprecruiters

Volgens toprecruiters zijn er eigenlijk maar drie vragen die je stelt in een sollicitatiegesprek:

  1. Can you do the job?
  2. Will you love the job?
  3. Can we tolerate working with you?

(Ik houd het even bij het Engels, aangezien een vertaling minder kernachtig is)

Dat is het, deze drie. Wanneer je alle vragen die je ooit hebt gesteld moet categoriseren, dan zul je ze waarschijnlijk bij een van deze drie kunnen onderbrengen. Alle vragen zijn namelijk vaak een variatie op deze onderwerpen: kwaliteiten, motivatie en de match met de cultuur van het bedrijf.

 

Can You Do the Job?  – Kwaliteiten
Bij deze vraag kijk je niet alleen naar de technische kwaliteiten en vaardigheden van en persoon, maar ook naar de soft skills. Denk aan competenties, persoonlijke leiderschap en interpersoonlijke vaardigheden.
Vraag in het gesprek naar voorbeelden om hier achter te komen. Niet alleen wat goed ging, maar ook wat niet goed ging. Hoe ging iemand hiermee om en wat heeft hij of zij ervan geleerd.

 

Will You Love the Job? – Motivatie
Vooral jongere medewerkers hoeven niet per se meer of veel betaald te krijgen. Zij werken graag hard als zij hun omgeving prettig vinden en worden uitgedaagd. Ook aandacht voor ontwikkeling zoals opleidingen is voor hen motiverend.

 

Can We Tolerate Working With You ? – Cultuurmatch
Ook al is het testen hierop lastig en niet zo heel voorspellend, het is wel belangrijk. Omdat het testen op cultuuraspecten bij een sollicitant lastig is, is het in ieder geval heel belangrijk voor een organisatie om zelf heel duidelijk te maken wat voor een cultuur er heerst. Op deze wijze zullen met name personen die zich bij deze cultuur prettig voelen, solliciteren. De employer branding moet kortom passen bij de job marketing.

Wanneer je sollicitanten gaat spreken moet je als bedrijf wel helder hebben welke kwaliteiten, motivaties en cultuurmatch je zoekt Je moet kortom een meetlat maken van eisen en wensen.

Wil je als bedrijf hulp bij het herkennen van geschikte sollicitanten, denk aan het trainen van P&O-ers in interviewtechnieken, of aan (online) assessments. Neem dan contact op. Bel met 020 260 00 06 of mail op info@assessmentsonline.nl

Bron: Forbes.com, 2011.

Facebook Twitter Email

Share

Leave a Reply

Share
"#Gratis online boek #assessment doen! 49 vragen voordat ik op #assessment ga http://t.co/lk2TdqsuFT"
"Online assessments steeds populairder. Nederland is nummer 1 in assessments doen! http://t.co/JZatz9YOTU"
"Online assessments steeds populairder vooral met expert die concusies trek http://t.co/KAKAREpMsB"
"Omroep max"