Testimonial

Pauline Bos heeft een assessmentrapport geschreven over een van onze medewerkers. Wij willen dan ook graag terugkoppelen dat de directie erg content was met de rapportage en haar beoordelingen daarin. Verder heeft het onderzoek eraan bijgedragen dat deze medewerker in de geteste functie werd benoemd en er afspraken zijn gemaakt  over diens leerpunten.

Yolanda Krijgsman HRM

Testimonial

Als kleine ondernemer heb je een hoop petten op, maar je kunt natuurlijk niet overal verstand van hebben. Werving en selectie, bijvoorbeeld, blijft een lastige. Hoe weet je zeker dat je het juiste vlees in de kuip hebt? Een zogeheten rotte appel kan juist voor een MKB-bedrijf kostbare consequenties hebben. lees verder

Het geheim van een goed selectieinterview

Deze maand heb ik een offerte gemaakt voor een mogelijk nieuwe klant van mij. Deze klant had mij in eerste instantie uitgenodigd als een soort onafhankelijke adviseur om te praten over de zin en onzin van assessments. Fantastisch vond ik het, om al mijn kennis en ervaring over assessments te kunnen vertellen. Maar dan ook echt alles, ook de kritische punten. Wat ook prettig was, dat zij erg veel behoefte hadden om inhoudelijk van gedachten wisselen. Hun vraag was eigenlijk: ‘hoe richt ik een selectieprocedure zo (kosten)effectief, kwalitatief en efficiënt mogelijk in.’ Wat kan ik zelf en wat moet ik laten doen.

 

Toen ze wisten waar ze het een en ander kon halen en een groot deel van de selectieprocedure zelf gingen doen, vroegen zij mij om hun medewerkers te trainen in het voeren van gestandaardiseerde, gestructureerde en competentiegerichte interviews, de zogenaamde criteriumgerichte interviews. Zo waren ze er namelijk van verzekerd dat de medewerkers die de sollicitanten gingen spreken, ook echt in staat waren een degelijk en goed interview te voeren. Daarin wilden ze echt investeren, de rest konden ze net zo goed zelf zeiden ze.

 

De voordelen van enkele medewerkers die gestandaardiseerd kunnen interviewen zijn enorm. De betrouwbaarheid van de beoordeling van sollicitanten, die ten grondslag ligt aan de selectie van sollicitanten, wordt verhoogd. Verder stelt de aanpak de interviewers in staat om het geformuleerde functieprofiel en de daarbij behorende uitgangspunten te volgen. Tevens biedt het interviewers de mogelijkheid tot een zo objectief mogelijke vergelijking van sollicitanten te komen en valkuilen bij de beoordeling van sollicitanten te voorkomen. Ook dragen de selecteurs door gebruikmaking van het interviewplan en de bijbehorende methodieken bij aan het uniforme selectieproces. Daarnaast stelt competentiegericht en gestructureerd interviewen  interviewers in staat om op een efficiënte en effectieve wijze de benodigde informatie te vergaren. Door een gestructureerde en gedrag gerelateerde wijze van interviewen verhoogt men de voorspellende waarde van het sollicitatiegesprek, het percentage sollicitanten dat de functie succesvol zal vervullen, aanzienlijk.

 

Het resultaat van de training is, dat interviewers voorbereid zijn op het afnemen van gestandaardiseerde, gestructureerde en competentiegerichte interviews en dat zij direct na de training vaardigheden, kennis en tools in handen hebben om een goed criteriumgericht interview te kunnen voeren.

Wil je nou zelf een selectieprocedure gaan inrichten, wil je daar advies over, of wil je ook een training ‘Criteriumgericht Interview’, neem dan contact met mij op. Ik deel graag mijn kennis om je op weg te helpen. 

Voor meer vragen over de inrichting van een assessment, bel met 020 260 00 06 of mail op info@assessmentsonline.nl

Facebook Twitter Email

Share

Leave a Reply

Share
"#Gratis online boek #assessment doen! 49 vragen voordat ik op #assessment ga http://t.co/lk2TdqsuFT"
"Online assessments steeds populairder. Nederland is nummer 1 in assessments doen! http://t.co/JZatz9YOTU"
"Online assessments steeds populairder vooral met expert die concusies trek http://t.co/KAKAREpMsB"
"Omroep max"